Antika kakelugnar

Att ha en antik kakelugn i sitt hem är något som är få förunnat. Dock är det så att de som har det också har ett ansvar att hålla dessa i bra skick. Detta finns det inte många som klarar av idag, då renoveringar av dessa utförs enligt gammal traditionell teknik. Denna teknik har förts fram sedan länge tillbaka från den gamla tidens kakelmästare, och vidare till deras lärlingar. Numera finns det inte många av den äldre stammen kvar inom det traditionella murarmästaryrket. Den utbildning som idag ges på dagens murarskolor har inte längre någon som helst form av utbildning och kunskap inom restaurering och renovering av antika kakelugnar.

Om du är en lycklig ägare av en av de antika kakelugnar som fortfarande fungerar så har du en fantastisk tur, samtidigt som du också har ett föremål som både har ett stort värde samtidigt som den antika kakelugnen i ett fungerande skick ger en underbar och effektiv uppvärmning. Har du dock en antik kakelugn som behöver restaureras och repareras för att få sin ursprungliga funktion tillbaka, vänta då inte längre på detta, utan se till att du får fatt i någon av de få murarmästare som idag fortfarande har kunskapen om detta arbete.

Anledningen till att en antik kakelugn är så svår att restaurera är att den består av en mängd olika, och oftast omärkta delar som har oregelbundna former. När en restaurering ska utföras måste dessa delar plockas ned utan skador, och rengöras samt repareras i de fall som det behövs. Efter detta måste alla delar bevaras i samma form och storlek så att de åter kan monteras på plats. Detta göres genom att märka alla delar vid nedmontering. Annars finns det ingen chans att återställa en antik kakelugn. Ta vara på chansen att bevara en del av historien, och ta fatt i en murarmästare som fortfarande kan konsten att restaurera antika kakelugnar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.