Inredning med kakel och klinker

Kakel och klinker är ett perfekt alternativ för den som vill skapa smakfulla och samtidigt personliga kök eller badrum. Det finns många olika möjliga stilar. Klassiskt, tidlöst, modernt, minimalistiskt eller kanske en helt egen kreation? Endast fantasin sätter gränserna, men professionell rådgivning är en av nycklarna till ett lyckat slutresultat.

Vad är då kakel? Det är lera som har bränts vid en lägre temperatur, i regel 900 grader till 1000 grader. Kakelplattor är vanligtvis glaserade. Till väggar, badrum och kök gör sig kakel bra, men det används bäst inomhus, eftersom de utomhus kan suga upp vatten. Vill man absolut använda kakel utomhus bör det vara under tak.

Inom inredningsdesign är det populärt att inreda kök med kakel, främst av två anledningar. Kakelplattor tillverkas i små storlekar, vilket gör att det inte är några problem att få det att passa, oavsett var det ska användas. För det andra kan kakelplattor fås med väldigt fin glans, vilket ofta eftersträvas i ett kök.

Både röd och vit lera används för kakelplattor. De flesta föredrar kakelplattor gjorda på vit lera, trots att de som tillverkas av röd lera är något hårdare. Detta beror på att om man skulle slå en flisa ur glasyren på en kakelplatta syns det inte lika tydligt i kakel av den vita leran. Många föredrar utländskt kakel från exempelvis Italien, som är kända för sina stora kunskaper inom kakeltillverkning.

Klinker skiljer sig från kakel, i och med att det är en typ av stengods. Materialet är mindre poröst och kan brännas vid högre temperatur. Det kan exempelvis användas utomhus utan problem, eftersom de är frostsäkra – om de väljs med omsorg och har hög kvalité. Klinker kan vara extremt slitstarka. Med tillräcklig tjocklek kan klinker användas nästan var som helst.