Att tänka på vid köp av bänkskiva

Köksbänk

När man renoverar eller bygger ett nytt kök handlar mycket av inredningen om vad man har för bänkskiva. Det är bänkskivorna i köket som ger liv och en helhet till köket och det är de som används vid tillagning av mat, avlastningsytor och mycket mer.

 

Olika typer av bänkskiva kostar olika mycket

Vilken bänkskiva man väljer för sitt kök beror mycket på tycke och smak men även på vad man är villig att betala. Det är nämligen så att man inte bara har en bänkskiva utan flera och olika material och utseende kostar olika mycket.

Om man vill ha ett snyggt kök är det klassiskt med en bänkskiva i marmor. Dessa är tunga, rubusta och hållbara. Idag kan man få dem i en mängd olika färger, samt varianter med en annan färg insprängt i skivan. En vanlig bänkskiva i marmor är i regel rätt dyr och vill man ha en med insprängd färg är de ännu dyrare. Fördelen är att de håller sin glans väldigt länge, är rubusta och slitstarka.

Det finns många billigare alternativ och en billig bänkskiva är i regel gjord av masonit, det vill säga sågspån och lim som är härdat och sedan har ett slitstarkt ytterhölje. De kan se ut nästan som man vill och de kan likna marmor. Den här typen av bänkskiva är, förutom billigare i inköpspris, även lättare i vikt och att installera i köket. Nackdelen är att de inte är vattentåliga och skadas lätt. Ytan på bänkskivan ser snabbt sliten ut, märken från kaffe, knivar, bär och mycket annat syns tidigt och lätt då vätskan snabbt tränger in i masoniten.

Många väljer att köpa bänkskivor i masonit då de är billigare och säljs in på ett sätt som får folk att tro att de är mer slitstarka än vad de är. Det är även svårare att få tag på en bra bänkskiva i marmor och priset avskräcker många även om de har sina fördelar.