Med färgen i fokus

Att nästan alla har en särskild favoritfärg är något att ta fasta på när man designar och behöver välja ett färgschema. Specifika favoritfärger anses av vissa ge positiva psykologiska effekter, vilket gör att man helt enkelt mår bättre. Just att skapa rätt stämning är av yttersta vikt i valet av färger. Önskas något lugnt och dämpat ska man satsa på matta färger och neutrala nyanser. Eftersträvar man istället en livfull design, kan det vara starka färger i rött, gult och orange som gäller. Dock är det bra att ha i bakhuvudet att balansen är viktig. Går man till överdrift åt ett visst håll, kan helheten bli lidande.

En annan bra metod för att underlätta val av färger är att tänka sig ett specifikt tema. Det kan vara en plats man gillar extra mycket, såsom stranden, skogen eller havet. Då kan man fånga lite av den känslan i sitt färgval. Genom att lägga till djärva accenter som matchar färgschemat kan ytterligare variation erhållas. Eftersom det är populärt att designa efter ett särskilt tema, finns många färdiggjorda färgscheman, namngivna efter sitt tema. De är utmärka källor till inspiration.

Andra vill ha ett säkert val och då kan du satsa på klassiska färgscheman som exempelvis svart och vitt. Det är väldigt svårt att misslyckas med en sådan beprövad kombination. Det finns en risk för att det kan bli aningen trist, men lyckligtvis finns alternativ för att lätta upp och lysa upp ett försiktigt färgschema. Svart och vitt kan till exempel kompletteras med röda accenter och plötsligt får det mer liv. Vita och neutrala nyanser kan kryddas med lite blått och gult.