Smyckesdesign i Sverige

Smycken säger precis som kläder en hel del om bäraren. Idag har många en favorit när det gäller modedesign och på samma sätt kan man ha en favorit inom smyckesdesign. Smycken är ett enkelt sätt att få en personlig touch på sin stil. Dessutom är smycken enkla att variera när man vill åstadkomma en liten förändring i sitt utseende. En annan stor fördel med vackra och väldesignade smycken är att de kan ärvas i flera generationer.

Att smycken uppfattas som genuina och äkta värderas högt, liksom hantverksskickligheten. Mycket massproduceras i dessa dagar, även smycken, så det är viktigt att satsa på kvalitet och gärna göra specialbeställningar om man vill utmärka sig på ett positivt sätt.

I Sverige har smyckesdesign på senare år gått mycket framåt. Många smyckesdesigners är riktigt framgångsrika och tjänar ibland mer än modedesigners. Det är i några avseenden en enklare bransch, eftersom man inte måste hålla sig till säsongerna på samma sätt som en modedesigner. En smyckesdesigner kan själv välja när de vill släppa en nyhet, dessutom behöver deras kollektioner inte vara lika omfattande.

Något som utmärker Sverige inom smyckesdesign är att många designers lyckats bibehålla hög kvalitet, trots en relativt låg prisnivå. Liksom inom svensk kläddesign brukar svensk smyckesdesign ofta befinna sig i mellanprisklassen snarare än i lyxklassen. Det innebär fördelar för den vanlige konsumenten som har chansen att skaffa sig svenska smycken, utan att nödvändigtvis behöva tömma bankkontot.

Svenska smyckesdesigners brukar också vara bra på att följa de senaste trenderna. När det var inne med dödskallar och den lite hårda, rockiga stilen var de exempelvis med på tåget. Man kan vara relativt säker på att de kommer vara med i alla de stora designtrenderna. Till skillnad från klädmode, där vissa plagg kan bli hopplöst omoderna ganska snabbt, står sig smycken i regel mycket bra.